De Maarsseveense Plassen
De Maarsseveense Plassen is een recreatiegebied in Maarsseveen, gemeente Stichtse Vecht, in de Nederlandse provincie Utrecht.
Het recreatiegebied bestaat uit de Grote Plas, een ongeveer 2000 x 500 meter rechthoekige recreatieplas, en de Kleine Plas, welke hoofdzakelijk door vissers en mensen die hun hond uitlaten bezocht wordt. Beide zijn ontstaan door zandwinning in de jaren 1960 ten behoeve van de aanleg van de Utrechtse wijk Overvecht.
Het zeer schone water van de Grote Plas is op sommige plekken tot 30 meter diep en er zijn dan ook een paar duikclubs actief. Daarnaast zijn er uitgebreide recreatieve voorzieningen en op mooie zomerdagen trekt het recreatiecentrum vele duizenden bezoekers.
Bezienswaardigheden
Fort Maarsseveen
Officieel ‘Werk bij Maarsseveen’ (Herenweg 3), gebouwd in 1880-1881, sloot de Maarsseveense Vaart en de dijken van de Maarsseveense en Tienhovense Polders af. Het kleine fort met een bomvrij gebouw en remise bevindt zich niet meer in originele staat; de wallen zijn geëgaliseerd en de in 1886 gebouwde remise is gesloopt. De oorspronkelijke toegangsbrug is nog aanwezig. Rondom het fort staan nog enkele houten huizen. Het aardwerk van het fort bestaat uit een terrein met een rechthoekige hoofdopzet met afgeschuinde hoeken en aan de noordzijde een eenvoudig bastion. Het terrein is rondom omgeven door een gracht en een buitenfort. Op een door water omgeven perceel in het noordwesten bevindt zich de fortwachterswoning.
Het terrein is voor het grootste deel onbeplant. Het fort is toegankelijk middels een aan de zuidzijde over de gracht geplaatste brug. De in het midden op het aardwerk gelegen bomvrije kazerne is aan drie zijden gevat in een aardwerk. Aan de zuidzijde bevindt zich in grauwe baksteen opgetrokken voorgevel met op constructief belangrijke punten blokken natuursteen. De gevel wordt afgesloten door een rollaag. Een aantal vensters is uitgevoerd met stolpramen. Alle vensters zijn voorzien van groengeschilderde luiken. De gevel wordt gesierd door in cement vervaardigde stenen met het opschrift `1881′ en `Maarsseveen’.